Das HACCP-Konzept einfach erklärt!
Faisnéis faoi Tháirgí & Fíricí Suimiúla

Mhínigh coincheap HACCP go simplí!

Is cinnte gur chuala tú faoi "HACCP" nó gur léigh tú an giorrúchán áit éigin, go háirithe má tá suim agat i dtopaicí a bhaineann le sábháilteacht bia, sláinteachas cistine nó forálacha gastranómacha. Ach cad is brí le HACCP i ndáiríre? Agus cén fáth go bhfuil sé chomh tábhachtach sin go gcloíonn cuideachtaí agus bialanna de gach cineál leis?

Déanaimis tús le miondealú an Giorrúcháin HACCP. Seasann sé do "anailís ghuaise agus pointí rialaithe criticiúla", ie i nGearmáinis: "Anailís chontúirteach agus pointí rialaithe criticiúla". Fiú má tá sé sin casta, tá an coincheap atá taobh thiar de níos intuigthe ná mar a cheapann tú.

 

Réamhrá ar choincheap HACCP

Samhlaigh féasta mór do chairde agus do mhuintir. Roghnaíonn tú na comhábhair go cúramach, tabhair aird ar an úire agus ar an gcáilíocht agus tú ag ceannach, stórálann tú i gceart iad, agus cé go bhfuil tú ag cócaireacht, cinntíonn tú go bhfuil gach rud sláintiúil agus go bhfuil an bia cócaráilte i gceart. Tá na céimeanna seo go léir mar chuid den rud atá ar eolas sa domhan gairmiúil mar choincheap HACCP.

Sa tionscal bia, ciallaíonn sé seo go ndéantar monatóireacht dhian ar gach céim den phróiseas - ó fhás na n -amhábhar go próiseáil agus iompar chuig ullmhú agus fónamh bia - chun aon chontúirtí a d'fhéadfadh tionchar a imirt ar shábháilteacht bia a sheachaint. Is féidir leis na “contúirtí” seo a bheith ina gcineál micribhitheolaíoch, ceimiceach nó fisiciúil.

 

Tuiscint a fháil ar bhrí HACCP

Cén fáth go bhfuil HACCP chomh tábhachtach anois? Go simplí, baineann sé lenár sláinte. Is féidir le hearráidí próiseála bia galair a bheith mar thoradh orthu a d'fhéadfadh a bheith idir boilg bheag agus deacrachtaí tromchúiseacha sláinte. Cuidíonn an córas HACCP leis na rioscaí seo a íoslaghdú trína chinntiú go n -aithnítear agus go ndéantar rialú ar chontúirtí féideartha sula mbíonn siad ina bhfadhb.

 

Treoirlínte agus Rialacháin HACCP

I go leor tíortha, ní hamháin gur moladh iad treoirlínte HACP, ach ceanglas dlíthiúil do chuideachtaí a dhéileálann le bia. Cinneann rialacháin HACCP go mion conas a chaithfidh cuideachtaí plean HACCP a chruthú agus a chur i bhfeidhm atá curtha in oiriúint dá n -oibríocht ar leith.

Tá na "prionsabail HACCP" atá mar chnámh droma an chórais lárnach do thuiscint agus cur i bhfeidhm HACCP. Tá seacht bprionsabal ann a chabhraíonn, má úsáidtear i gceart iad, lena chinntiú go bhfuil bia sábháilte.

 

Na 7 bprionsabal den choincheap HACCP

  1. Anailís ar chontúirt (Anailís Guaise HACCP): Is é an chéad chéim ná contúirtí féideartha a d'fhéadfadh tarlú a aithint. Anseo, measann cuideachtaí gach rud a d'fhéadfadh a bheith mícheart agus cé chomh dóchúil is atá sé go dtarlaíonn sé.

  2. Cinneadh na Pointí Rialaithe Criticiúla (CCPanna): Is iad seo na céimeanna sa phróiseas táirgthe inar féidir na contúirtí aitheanta a sheiceáil chun cosc ​​a chur orthu a bheith ina riosca.

  3. Sainmhíniú ar luachanna teorann criticiúla: I gcás gach CCP, ní mór critéar nó teorainn a chinneadh nach mór máistreacht a dhéanamh air nó a dhíchur chun guais a chosc.

  4. Nósanna imeachta monatóireachta a bhunú: Ciallaíonn sé seo go ndéantar tástálacha rialta agus bearta monatóireachta eile chun a chinntiú go bhfuil rudaí mar atá beartaithe.

  5. gníomhartha ceartaitheacha: Má léiríonn monatóireacht nach bhfuil rud éigin laistigh den teorainn chriticiúil shainithe, ní mór bearta a dhéanamh chun an cás a cheartú.

  6. Nós imeachta fíoraithe: Cinntíonn na céimeanna seo go n -oibríonn an córas HACCP i gceart. Is féidir leat tástálacha, seiceálacha breise agus nósanna imeachta eile a chur san áireamh.

  7. Doiciméadú agus taifid: Éilíonn córas éifeachtach HACCP doiciméadú beacht. Áirítear leis seo taifid ar chontúirtí agus do rialú, do ghníomhaíochtaí faireachais agus do bhearta ceartaitheacha.

 

Téann coincheap HACCP i bhfad níos faide ná próiseáil bia simplí. Síneann sé le gach gné de shábháilteacht bia agus sláinteachas, lena n -áirítear limistéar a ndéantar dearmad air go minic ach cinntitheach: gníomhairí glantacháin a úsáid agus a láimhseáil laistigh de chóras HACCP. Nuair a smaoinímid ar shábháilteacht bia, tá ról lárnach ag glanadh agus ag díghalrú maidir le héilliú a chosc, agus anseo tá táirgí glantacháin speisialta HACCP i bhfeidhm.

 

HACCP agus gníomhairí glantacháin: Cén fáth a bhfuil sé tábhachtach?

Ar an gcéad dul síos, cén fáth a bhfuil roghnú na ngníomhairí glantacháin ceart chomh tábhachtach sin mar chuid de phlean HACCP? Bhuel, i dtimpeallachtaí ina ndéantar bianna a phróiseáil nó a ullmhú, is féidir le miocrorgánaigh chontúirteacha a bheith rathúil. Áirítear leis seo baictéir, víris agus múnlaí a léiríonn éilliú a d'fhéadfadh a bheith contúirteach.

Ní ceist glaineachta amháin é glanadh. Is gníomh straitéiseach é chun an baol tras -éillithe idir táirgí amh agus táirgí cócaráilte a laghdú agus an baol ginearálta maidir le nimhiú bia. Tá ról lárnach ag gníomhairí glantacháin, mar má úsáidtear iad i gceart, is féidir leo cabhrú leis na rioscaí micribhitheolaíocha seo a íoslaghdú.

 

Cad a dhéanann gníomhaire glantacháin mar tháirge HACCP?

Ní mór do ghníomhairí glantacháin a úsáidtear in áiseanna comhlíontacha HACCP freagairt do chaighdeáin agus do rialacháin áirithe. Ní mór go mbeadh aon chomhpháirteanna nach bhfuil cinnte don bhia a tháirgtear sa tsaoráid. Ciallaíonn sé seo go gcaithfidh tú a bheith éifeachtach go leor chun miocrorgánaigh a mharú, ach níl cead agat iarmhair tocsaineach a fhágáil a d'fhéadfadh dul isteach sa slabhra bia.

Ina theannta sin, ní mór do ghníomhairí glantacháin HACCP-iata a bhfuil treoracha soiléire acu lena n-úsáid teacht. Áirítear leis seo faisnéis maidir leis an gcaolú ceart, an t -iarratas, an t -am nochta riachtanach agus na bearta slándála sonracha agus tú ag déileáil leis an táirge.

 

Táirgí glantacháin HACCP a liostú

Ní mór do chuideachtaí a tháirgeann táirgí glantacháin a chomhlíonann HACCP a chinntiú go bhfuil tástálacha dochta ag a gcuid táirgí chun na caighdeáin slándála a chomhlíonadh. Is minic a liostaítear na táirgí seo i "liosta táirgí HACCP", a fheidhmíonn mar threoirlínte do chuideachtaí próiseála bia chun a chinntiú go roghnaíonn siad na táirgí cearta.

Tá sonraí sna liostaí seo mar:

  • Ainm Táirge
  • Úsáid cuspóir (m.sh. glantóir dromchla, miasniteoir, etc.)
  • Treoracha le haghaidh úsáide sábháilte
  • Faisnéis ar an éifeachtúlacht i gcoinne miocrorgánach áirithe
  • Sonraí pacáistithe
  • Faisnéis ar dhiúscairt agus ar stóráil

 

Smaointe Deiridh

Mar fhocal scoir, tá sé tábhachtach a aibhsiú nach bhfuil in úsáid gníomhairí glantacháin HACCP ach gné de phlean cuimsitheach HACCP. Maidir le sábháilteacht bia éifeachtach, ní mór gach gné den chóras a chur san áireamh agus monatóireacht agus seiceáil leanúnach a dhéanamh ar rialú soláthróirí ar fhorbairt táirgí, próiseáil, dáileadh, stóráil, ullmhúchán ar rialú tomhaltóra deiridh. Sa chiall seo, cuireann roghnú na dtáirgí glantacháin cearta agus a láimhseáil cheart go mór le hardchaighdeáin i sábháilteacht bia a choinneáil.

Eochairfhocail:

Fág trácht

Tabhair faoi deara go gcaithfear tuairimí a fhaomhadh sula bhfoilseofar iad.